Физическите практики в йога

Обикновено йога започва с физически практики. Чрез тях се поддържат здрави и еластични гръбначният стълб, ставите и мускулите. Също се осъществява фин масаж на вътрешните органи и на жлезите с вътрешна секреция.

Част от практиките имат детоксикиращ ефект, особено върху ставите на крайниците. Там се натрупват най-много токсини. Други влияят на перисталтиката на червата. Има практики, които оказват очистващ ефект и стимулират работата на бъбреците.

Упражненията се изпълняват бавно, с максимална амплитуда. Именно бавното изпълнение е голямо предизвикателство за начинаещите курсисти. То е в пълен противовес с темпото на живот извън залата.

Има курсисти, на които им отнема повече време да „превключат“, за да изпълняват асаните бавно. Други не съумяват и се изнервят. Явно йогата, на този етап от живота им, не е тяхното занимание. Може след време, когато са готови, отново да се върнат към нея. Както казва една стара китайска поговорка: „Когато ученикът е готов, учителят идва“.

В  йога се напредва бавно, милиметър по милиметър. Заниманията няма състезателен елемент. Хората са на различна възраст и с различна гъвкавост. Всеки напредва със собствено темпо – без болка, колкото и докъдето му е приятно. Всичко в йога се случва бавно, спокойно, по естествен начин.

Йога може да се започне на всяка възраст. Това, което ви е необходимо е желание и спортен център с йога, близо до вас.

Публикувано на Йога за ума и тялото и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар